Menu



Zapraszamy na nasz autorski blog przepisy. Prezentujemy w nim przepisy i dania sprawdzone i smaczne


kotlet mielony

składniki

 

  1. pół kilo mieszanego mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  2. cebula
  3. ząbek czosnku
  4. jedno jajko
  5. 3 łyżki bułki tartej
  6. łyżka masła i olej do smażenia
  7. szczypta soli, pieprzu + inne przyprawy do smaku ( listki kolendry )

przygotowanie

 

Cebulkę posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodać do zmielonego mięsa, wgnieść ząbek czosnku.

kotlet mielony

Dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. wyrobione mięso trzeba podzielić na kulki wielkosci mandarynki, deliktanie rozgnieść na płasko i następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej

Na patelni należy rozgrzać tłuszcz, a następnie delikatnie kłaść uformowane kotlety mielone. kilka minut do zezłocenia z każdej strony. podawać najleiej z gotowanymi ziemniaki lub puree oraz ogókiem kisoznym, marchewką z groszkiem lub buraczkami

reklamy